Lyenne Simonse wint halve finale Voorleeswedstrijd

29 februari 2020

De winnares las een fragment van Paul van Loon voor uit "Het grote griezelboek". Simonse staat dankzij de overwinning in de provinciale finale op 7 april in Theater De Skâns in Gorredijk.

Bij de wedstrijd die is bedoeld voor leerlingen uit de groepen zeven en acht ging de tweede plaats naar Larissa Krist van CBS de Roerganger uit Heerenveen. Derde werd Simone Hottinga van Sint Jozef uit Heerenveen.

De tien kandidaten werden om de beurt door Frets!, muzikanten en theatermakers, naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelf gekozen boek.

De jury die bestond uit basisschooldirecteur en schrijver Thys Wadman, Metha Hogeterp (onderwijsassistent bij de Basis) en Nynke Benedictus (aanjager aanpak laaggeletterdheid bij de gemeente Heerenveen) lette op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk.

Simonse hield volgens de jury een keurige intro, nam het publiek goed mee in het verhaal en wisselde het leestempo mooi af.