Zomerdip bij lezen? Tips om dit te voorkomen

Maar door minder te lezen kunnen ze één of twee Avi-niveaus terugvallen blijkt uit onderzoek.  Dat wordt de zomerdip genoemd. Ze halen dan niet het leesniveau wat van ze wordt gevraagd in het begin van dat schooljaar. Blijven lezen is dus heel belangrijk. Maar hoe motiveer je de kinderen om te lezen?

 

TIPS OM TE BLIJVEN LEZEN IN DE ZOMERVAKANTIE


1. Kies een boek wat je kind leuk vindt om te lezen

Een open deur, maar de kinderen moeten zin hebben om het boek te pakken. Het maakt niet uit wat ze lezen, als ze maar lezen. Dat mogen dus ook strips zijn!

 

2. Lezen kan overal

Pak je boek en lees. In de tent, op het strand, bij het zwembad, maar ook op het klimrek in de speeltuin of dobberend op een luchtbed in de zee. Je hebt hier allerlei leuke leesbingo’s voor, hoe gekker de plek, vaak hoe beter. Kinderen vinden het ook leuk om zelf een fijn plekje te bedenken om te lezen.

 

3. Lees een kwartier per dag

Maak een ritueel van het lezen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die 15 minuten per dag lezen hun woordenschat flink vergroten. Maak er een ritueel van. Laat de kinderen bijvoorbeeld elke dag voor het slapen lezen. Of pak het boek erbij als ze ‘s morgens wakker worden. Of juist net na het ontbijt. Een kwartier is niet lang, maar heeft wel een ongelooflijk resultaat.

 

Je kunt ook je eigen leesritueel maken met je kind. Bijvoorbeeld zitten op een speciaal leeskussen, een stok of knuffel vasthouden bij het lezen, elkaar voorlezen, een picknickmomentje maken tijdens het lezen, et cetera.

 

4. Geef het goede voorbeeld

Lees zelf veel, want zien lezen doet lezen! Of lees veel voor! Zak onderuit in een lekkere stoel en lees samen. Er zijn ook mooie Samenleesboeken voor jou en je kind. Je leest dan om de beurt een zin of een bladzijde.

 

5. Doe spelletjes met het boek

Bedenk allerlei spelletjes met het boek dat je kind leest. Speel bijvoorbeeld scrabble met alleen woorden die uit het boek komen. Dobbel om het aantal bladzijdes dat gelezen moet worden. Zoek naar het moeilijkste woord dat je kunt vinden in het boek. Of stop op een willekeurige pagina en rijm op het eerste woord dat je leest.

 

6. Beloning

Hang een meter papier op in het appartement, tent, caravan of andere vakantieplek. Zet steeds een streep voor een gelezen boek. Bedenk een beloning voor elke 2, 5 of 10 boeken die gelezen worden. Een sticker, een speeltje om in het water mee te spelen of een ijsje zijn vakantievoorbeelden.

 

7. De bibliotheek of kinderboekwinkel

Regent het? Ga naar de Kinderboekenwinkel in de buurt of naar de bibliotheek. Wat is er nou fijner dan zelf je boeken om te lezen uit te zoeken? Wie weet strijken jullie wel neer op de fijne stoelen in de winkel of bibliotheek en ontstaat er ter plekke een leesmoment.

 

8. De vakantiebieb app

Is je kind helemaal fan van de tablet of iPad? Zet de Vakantiebieb erop! Met de Vakantiebieb app kun je gratis boeken lezen en deze is ook te gebruiken als je geen lid bent van de bibliotheek.

 

9. Boekenfeest

Houd een boekenfeestje met de kinderen. Iedereen neemt zijn favoriete leesboek mee en leest de favoriete passage voor. Je kunt de kinderen echt laten optreden. Maak bijvoorbeeld een podium van wat bierkratten. Nodig de kinderen uit de buurt of de camping uit. Natuurlijk moet er op het einde van het feestje ook een dansje komen, bijvoorbeeld zoals op het boekenbal! Je kunt het feestje ook vieren bij een vooraf bepaald aantal gelezen boeken.

 

Heel veel leesplezier!